Czasami moi synowie zamawiają sobie bardziej światowe śniadanie. I wtedy na stole pojawiają się crumpety.
Nie byłam nimi jakoś specjalnie zachwycona (to znaczy nimi jak nimi, bardziej ich przygotowywaniem), do czasu kiedy… kupiłam ringi non-stick oraz przypadkiem zostawiłam ciasto nieco dłużej, niż podano w przepisie.
Nie są skomplikowane, ale ze względu na czas oczekiwania ich przygotowanie jest dość długie. Dlatego najlepiej usmażyć je dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać przed podaniem. My używamy tostera, ale równie dobrze można się posłużyć patelnią.
CRUMPETS
- 375 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (7 g) – jeśli używasz suchych drożdży nie musisz przygotowywać rozczynu
- 375 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml wody
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- trochę oleju do smażenia
Jeśli używasz świeżych drożdży: podgrzej lekko mleko, dodaj drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły działać.
Jeśli masz drożdże suszone pomijasz ten krok i od razu mieszasz mąkę z solą, mlekiem i drożdżami w misce.
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Rozpuść sodę w 200 ml wody, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
I tu mamy wspomniany we wstępie casus przypadkowej modyfikacji przepisu! Zostawiłam ciasto na mniej więcej godzinę i było zdecydowanie lepsze, niż po przepisowych 20 minutach.
Posmaruj olejem od środka metalowe pierścienie do pieczenia. Rozgrzej patelnię z grubym dnem lekko natłuść.
Połóż pierścienie na patelni i wlej do każdego po centymetrze ciasta. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez 7-8 minut. Góra powinna być ścięta.
Obróć placki na drugą stronę usuwając foremki i dosmaż przez około 2 minuty.
Przed podaniem opiecz crumpety w tosterze lub podgrzej na patelni. Podaj z masłem, serkiem, miodem, dżemem – z czym chcesz 🙂
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.
Uwielbiam crumpety, zakochałem się od pierwszego wejrzenia i gryzienia.
Love You