P

Piernikowe Milky Way

Patrząc na listę składników miałam poważne zastrzeżenia co do stopnia słodkości tego piernika. A znając gust moich synów i męża – nie dawałam wiary w ich zapewnienia, że “wcale nie jest aż tak słodki”. Ale nie jest. To znaczy: jest słodki, bo trudno, żeby Milky Way nie było słodkie 😀 Natomiast jest to słodycz absolutnie do zjedzenia!


PIERNIKOWE MILKY WAY

ciasto piernikowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 360 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.

Cały czas ucierając dodaj po jednym żółtka i miód. Kiedy składniki się połączą dodaj mąkę wymieszaną z sodą, solą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.

Podziel ciasto na trzy części i wylep nimi trzy blaszki do pieczenia (użyłam blaszek o wymiarach 30×18 cm) wyłożone papierem (ciasto jest dość miękkie, więc można je trochę podsypać mąką). Nakłuj widelcem. Piecz około 15 minut w rozgrzanym do 180ºC.

Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Gorące ciasto jest dość miękkie – po wystygnięciu stwardnieje i łatwiej je wyjąć z formy bez pokruszenia.

krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g mascarpone
  • 150 g mleka w proszku (nie granulowanego!)

Utrzyj masło na puszysty krem.

Cały czas ucierając dodaj porcjami mleko skondensowane, mascarpone i mleko w proszku – za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia składników.

Odłóż dwie łyżki kremu, a resztę podziel na dwie części.

Rozsmaruj na pierwszym placku jedną część kremu. Przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj drugą część kremu. Przykryj trzecim plackiem. Na wierzchu rozsmaruj odłożone dwie łyżki kremu.

Dociśnij, żeby krem równomiernie rozłożył się między piernikowymi plackami. Odłóż ciasto w zimne miejsce, żeby krem stężał.

polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mleka

Podgrzej mleko z połamanymi na kawałki czekoladami – tylko do połączenia składników. Wylej na ciasto. Odstaw na chwilę.

biała polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mleka

Połam białą czekoladę na kawałki. Podgrzej z mlekiem do połączenia składników.

Zrób białe plamki na ciemnej polewie na cieście.

Ciasto przechowuje się w zimnym miejscu. Ja po prostu pakuję je do lodówki.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?