M

Makaron z pieczonym bakłażanem

Dzisiejszy makaron jest wariacją na temat Pasta alla Norma.

Ponieważ moi synowie żądają mięsa – dodałam do tego przepisu boczek, a słoną ricottę zastąpiłam z pośpiechu pecorino. I powiem wam, że jest to bardzo udana wariacja.


PASTA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM

  • 500 g makaronu
  • 1 duży bakłażan
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • pecorino
  • garść grubej soli do gotowania makaronu

Pokrój bakłażana w kostkę, rozłóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia posól (ja używam soli “od rzeźnika z Giaveno”, czyli zmieszanej z rozmarynem, szałwią, granulowanym czosnkiem i pieprzem). Upiecz w rozgrzanym do 180ºC piekarniku.

Podsmaż z boczkiem na dużej patelni.

Dodaj bakłażany, pomidory i przyprawy (ostrożnie z solą!) i duś na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.

Ugotuj makaron wg. czasu podanego na opakowaniu. Odcedź. Wrzuć na patelnię z sosem.

Jeśli sos jest zbyt gęsty – przed odcedzeniem makaronu odlej trochę wody, żeby go rozcieńczyć.

Podaj pastę z serem do posypania.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categorieskuchnia włoska

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?