A

Amerykańska tarta dyniowa

Chcecie najprostszą w świecie tartę dyniową z mlekiem skondensowanym? To łapcie!


TARTA DYNIOWA
Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka

Zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Rozwałkuj ciasto i wylep nim formę do tarty albo tortownicę (lubię do tej tarty użyć tortownicy, bo masy dyniowej jest dość dużo), wyłóż środek papierem do pieczenia (będzie łatwiej, jeśli go najpierw zgnieciesz w kulę) i obciąż kuleczkami albo kamyczkami do pieczenia.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na 20 minut.

Usuń z podpieczonego ciasta papier z kamyczkami, przestudź.

  • 450 g purée z dyni
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Zmiksuj wszystkie składniki. Wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na mniej więcej 40 minut. Masa musi się ściąć – trzeba sprawdzać.

Upieczoną tartę przestudź i podaj z bitą śmietaną.

BITA ŚMIETANA

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru

Ubij kremówkę z cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca, ale nie przesadź, bo wyjdzie ci słodkie masło…

Jeśli boicie się tego masła, po prostu użyjcie syfonu do bitej śmietany!

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?