D

Domowa zupa pomidorowa

Wszyscy wiemy, jak to jest z pomidorową… Ale akurat w naszym przypadku: naprawdę ją lubimy! Najczęściej gotuję pomidorówkę na rosole (bo rosół u mnie to jest impreza na największy posiadany garnek), ale zdarza się, że po prostu biorę kawałek kury rosołowej, korpus czy tam inną cielęcinę z kością i robię pomidorową w wersji ekonomicznej 😉

Przez wiele lat używałam koncentratu pomidorowego (z sentymentu: Łowicz), ale od dekady pod koniec lata pakuję do słoików tonę pomidorów “na zupę”. Zaraziłam się od Teściowej i chyba teraz nie mam wyjścia, bo mi innej nie zjedzą…

ZUPA POMIDOROWA

  • korpus kury rosołowej albo giczka cielęca/udko indyka, skrzydełka kurczaka
  • 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera
  • kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku
  • słoik domowych pomidorów do zupy albo mały koncentrat
  • łyżka śmietany
  • dobry makaron (ja najczęściej używam cienkiego Goliard)

Umyj mięso, włóż do garnka, zalej wodą (mój garnek ma około 4 litrów) , dodaj przyprawy (oprócz soli) i gotuj przez około godzinę na małym ogniu (wywar powinien lekko mrugać).

Obierz włoszczyznę, pokrój na średnie kawałki, dodaj do zupy i gotuj, aż będą miękkie.

Odcedź mięso i warzywa, wywar przelej do czystego garnka. Dodaj pomidory lub koncentrat. Zagotuj.

Jeśli wywar nie jest zbyt tłusty możesz wykorzystać warzywa do sałatki.

Dopraw zupę solą. Odlej do kubka trochę zupy i wymieszaj z łyżką śmietany. Dodaj do zupy i energicznie wymieszaj (ja do tego używam trzepaczki rózgowej).

Nam zupa na domowych pomidorach najlepiej smakuje z makaronem, posypana natka pietruszki.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categorieszupy

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?