Teoretycznie to jest przepis na malinową nalewkę. Ale do nalewki powinno się wziąć maliny i cukier w proporcjach 2:1. A że my lubimy mocno słodką wersję – wolę nazywać ją likierem.

Druga kontrowersja dotyczy użytego do produkcji alkoholu. Można wziąć spirytus lub wódkę. My używamy wódki, więc mamy trunek słodki i nie zabójczo mocny. Na szczęście każdy może wybrać według własnych preferencji 🙂

MALINOWY LIKIER LUB NALEWKA

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 1 l wódki lub spirytusu (albo pół na pół po 500 ml wódki i spirytusu)
  • 1 kg cukru (lub ½ jeśli nalewka ma być wytrawna)

Przebierz owoce. Przełóż do słoika. Zalej alkoholem. Zamknij słoik. Odstaw na tydzień, pamiętając żeby codziennie nim potrząsnąć.

Po tygodniu zlej alkohol do szczelnej butelki. Zasyp maliny cukrem i odstaw aż cukier się rozpuści. Codziennie potrząśnij słoikiem.

Kiedy cukier się rozpuści – odciśnij owoce i zlej syrop i połącz go z alkoholowym nalewem.

Odstaw nalewkę na kilka miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?