U

Ucierane ciasto ze śliwkami

Mamy śliwki. Czas na podwieczorek.

Zazwyczaj od tego ciasta zaczynamy sezon na śliwki. Jest idealne na podwieczorek. Robi się je szybko i nie trzeba mieć do tego specjalnych zdolności.

Można wziąć większą lub mniejszą formę – w zależności od tego, czy chcemy mieć wyższe ciasto z dodatkiem śliwek, czy bardziej śliwki z dodatkiem ciasta 😉 Pamiętajcie tylko o dostosowaniu czasu pieczenia: niższe ciasto upiecze nam się szybciej!

UCIERANY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier trzcinowy do posypania
  • ½ kg śliwek

Roztop w rondelku masło i przestudź.

Utrzyj jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym..

Dodaj stopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki na gładkie ciasto.

Posmaruj masłem brytfannę. Oprósz mąką lub tartą bułką. Wlej ciasto. Ułóż na wierzchu owoce. Posyp cukrem trzcinowym.

Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 45-60 minut (w zależności od tego, jak wysokie jest ciasto) – wbity w środek patyczek powinien być suchy.

Przed podaniem przestudź i oprósz cukrem pudrem.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?