Z

Zupa ogrodnika

Gotujemy dzisiaj zupę ogrodnika. Wrzucamy do garnka wszystko, co ogrodnik przyniósł z warzywnika.

JARZYNOWA ZUPA OGRODNIKA

  • ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • kalafior
  • fasolka szparagowa
  • kalarepka
  • zielony groszek
  • łyżka masła i łyżka oliwy
  • śmietanka do zupy
  • sól do smaku
  • dużo posiekanego koperku

Obierz warzywa, opłucz, pokrój w kostkę.

W sporym garnku podgrzej masło z oliwą. Dodaj warzywa i chwilę podduś.

Wlej wodę lub bulion, tyle tylko, żeby przykryła warzywa. Gotuj aż będą miękkie. Ja nie lubię rozgotowanej paciai, więc gotuję warzywa al dente.

Jeśli używasz mrożonego groszku – wrzuć go do garnka pod koniec gotowania warzyw.

Dodaj śmietankę, podgrzej nie zagotowując. Dopraw solą i koperkiem.

Jeśli bardzo chcesz – możesz podduszone warzywa zasypać łyżką mąki (jak w zupie jarzynowej z groszkiem), ale moim zdaniem to nie jest potrzebne. Zamiast wody można użyć dowolnego bulionu.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

CategoriesLATO obiad

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?