C

Ciasto czekoladowo-malinowe

Szukając tej prawdziwej receptury na Tort Sachera, znalazłam przepis, który po zamianie marmolady morelowej na malinową, dał początek świetnemu ciastu, idealnemu do popołudniowej herbaty.

Ciasto nie jest za słodkie, dzięki mielonym migdałom ma ciekawą strukturę, a przetarty przez sitko dżem malinowy równoważy smak czekolady.

Może po prostu sami sprawdzicie?

CZEKOLADOWO-MALINOWE CIASTO A LA SACHER

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 80 g mąki
  • 120 g mielonych migdałów
  • słoiczek marmolady malinowej (ja używam własnej, przetartej przez sitko)
  • polewa czekoladowa
  • kilka malin do dekoracji

Przygotuj tortownicę 22 lub 25 cm – jeśli nie jest non stick wysmaruj ją masłem i prósz bułką tartą lub wyłóż paskami papieru do pieczenia.

Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w rondelku umieszczonym w kąpieli wodnej (nad drugim garnkiem wypełnionym wodą). Przestudź.

Oddziel żółtka od białek.

Utrzyj masło z cukrem pudrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Stale ucierając dodaj (po jednym) żółtka.

Wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami.

Do masy maślano-jajecznej dodaj mąkę z migdałami i wymieszaj.

Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj porcjami do ciasta, delikatnie mieszając.

Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz około 50 minut (do suchego patyka).

Odstaw ciasto na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Przekrój ciasto na trzy krążki. Posmaruj pierwszy połową marmolady, połóż drugi i posmaruj resztą marmolady. Dociśnij.

Całość oblej polewą czekoladową i udekoruj malinami.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?