D

Domowa granola

W czasach, kiedy w sklepie można kupić sto i jeden rodzajów płatków śniadaniowych, nadal robię domową granolę. Bo mogę ją skomponować dokładnie tak, jak lubię. I wiem, co jest w środku.

Latem robię granolę najprostszą, bez dodatków. Idealnie pasuje do świeżych owoców i zimnego jogurtu greckiego.

Zimową (którą czasem nazywam: bożonarodzeniową) uzupełniam migdałami i żurawiną. Tę na ogół jemy z dodatkiem ciepłego mleka.

Do całorocznej dodaję orzechy i rodzynki.

GRANOLA CZYLI DOMOWE PŁATKI ŚNIADANIOWE

Wersji jest tyle, ile sami sobie wymyślimy. Można do gotowych płatków dodać czekoladę albo ziarna. Suszone owoce albo więcej bakalii. Zasada jest prosta:

  • 200 g zwykłych płatków owsianych (nie instant)
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 (lub więcej – według upodobań) łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka cynamonu

    opcjonalnie:
  • posiekane orzechy i migdały
  • ziarna
  • rodzynki
  • suszone lub kandyzowane owoce
  • kawałki czekolady

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Wsyp płatki do brytfanny. Dodaj cynamon, oliwę i tyle miodu, ile chcesz. Wyjściowa ilość to 4 łyżki – ja daję więcej, bo lubię. Dobrze wymieszaj.

Jeśli dodajesz ziarna lub posiekane orzechy – to właśnie teraz. Chociaż bardzo często dorzucam je do gotowej granoli w słoiku i mam wrażenie, że w niczym to nie przeszkadza.

Wstaw płatki do piekarnika i włącz minutnik na 20 minut.

Co 5 minut przemieszaj dokładnie zawartość brytfanny.

Po 20 minutach wyjmij płatki z piekarnika. Nawet jeśli wydaje ci się, że nie są gotowe! 

Przesyp płatki do miski i zostaw do ostygnięcia. Przemieszaj od czasu do czasu, żeby rozbić grudki.

Teraz można dodać rodzynki oraz suszone lub kandyzowane owoce.

Przestudzoną granolę przesyp do szczelnego pojemnika.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesśniadanie
  1. dasiagallery says:

    No i znowu mam dylemat…
    Gdzie przesypać, (z pięknego, dużego słoja), ziarniste jadło dla Ciptaszków… żeby oczywiście zrobić granole. Uwielbiam takie śniadanka.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?