K

KALAFIOR PO POLSKU

Nie wiem, jak wam, ale kalafior ze zrumienioną bułeczką od dzieciństwa kojarzy mi się z latem! Jest to danie proste, pożywne i zdrowe, więc warto jakoś wytrzymać zapach, towarzyszący gotowaniu kalafiora.


KALAFIOR PO POLSKU

  • 1 kalafior
  • trochę cukru i soli do gotowania
  • 3-4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Obierz kalafiora z zewnętrznych liści. Jeśli chcesz możesz go włożyć na kwadrans do wody z dodatkiem octu, żeby pozbyć się ewentualnych nieproszonych gości.

Włóż kalafiora do garnka, zalej wodą, posól, doda odrobinę cukru. Ugotuj al dente i odcedź.

Możesz kalafiora ugotować w całości, albo wcześniej podzielić go na części.

Na suchej patelni zrumień bułkę tartą. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Masło rozpuści się na gorącej patelni, a ty unikniesz spalenia bułki (lub masła..).

Wyłóż kalafiora na talerz, polej bułką i podaj.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Podoba Ci się ten przepis?

Daj mu gwiazdkę:

0 / 5. 0

Jeszcze nie zagłosowałeś - musisz kliknąć potwierdzenie 🙂

Skoro lubisz ten przepis...

zajrzyj czasem tutaj:

Przykro mi, że nie lubisz tego przepisu 🙁

Pomóż ulepszyć ten wpis 🙂

Napisz, co można by w nim zmienić.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?