U

Ucierane ciasto z owocami

Zrobimy dziś szybkie ciasto z owocami. Bardzo proste i dopasowujące się do sezonu. Można użyć do niego dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.

Najlepsze do tego ciasta będą borówki, truskawki, maliny i wiśnie – ale można użyć praktycznie każdych owoców.

CIASTO Z OWOCAMI
(z olejem)

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 300 g owoców

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 25×35 cm: posmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubij jajka z cukrem i solą na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt z wanilii.

Zmniejsz obroty miksera i porcjami dodaj mąkę z proszkiem na przemian z olejem.

Przełóż ciasto do brytfanny. Wysyp na wierzch owoce. Możesz wierzch oprószyć miałkim cukrem.

Wstaw do rozgrzanego do 175ºC piekarnika na około 40 minut (do suchego patyka).

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?