J

Jajecznica z kurkami

Zawsze mnie bawi ta nazwa 🙂 Że niby taki podwójny drób 😀 Ale sama jajecznica z kurkami jest przecież tematem jak najbardziej poważnym, bo trudno sobie wyobrazić polskie lato bez niej!

Mistrzem Jajecznicy jest w naszym domu Piter. Tę z kurkami ceni sobie szczególnie i aby przedłużyć sezon na nią, przygotowuje zawsze spore kurkowe zapasy. Szczerze go za to podziwiam, bo czyszczenie kurek jest dla mnie koszmarem porównywalnym z drylowaniem wiśni 😉


JAJECZNICA Z KURKAMI

  • 250 g kurek
  • masło klarowane
  • 1-2 młode cebule
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Przebierz i oczyść kurki, odetnij końce. Mniejsze grzyby zostaw w całości, większe pokrój na kawałki. Dokładnie opłucz, zmieniając kilka razy wodę.

Rozgrzej masło na patelni.

Posiekaj cebule i zeszklij na maśle. Dodaj kurki i chwilę smaż na dużym ogniu.

Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem 30 minut.

Kiedy grzyby będą miękkie odparuj resztę płynu.

Wbij jajka do miski. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rózgową trzepaczką i dodaj do kurek. Smaż mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?