F

Francuskie rożki z marmoladą

Jedno z najprostszych śniadań, błyskawicznie przenoszące nas na Wakacyjne Południe. Włochy? Francja? Co Państwo sobie życzycie!

Jeśli nie robicie ciasta francuskiego w domu, koniecznie zwróćcie uwagę na skład tego kupnego. Prawdziwe ciasto francuskie składa się wyłącznie z masła, mąki, jajek, soli, octu i wody. KONIEC.

Kiedyś takie robił Blikle, teraz można kupić Frosty (na opakowaniu ma napisane “z masłem”). Możliwe, że jeszcze ktoś robi uczciwe ciasto francuskie, bez oleju palmowego i składu długiego, niczym lista prezentów gwiazdkowych BlueBoya… Trzeba czytać etykiety.

Zamrożone ciasto rozmrażamy powoli, na blacie kuchennym. Jeśli jest w postaci płatów – trzeba je rozdzielić, inaczej po rozmrożeniu skleją się i będą się nadawały jedynie do rozwałkowania. Zostawiam je na chwilę, po czym wyjmuję z pudełka i rozkładam pojedynczo na papierze do pieczenia, lekko oprószając mąką.


ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

  • ciasto francuskie (z jednego opakowania Frosty wychodzi 12 rożków)
  • marmolada lub dżem
  • jajko
  • cukier dekoracyjny/cukier puder

Rozmrożone ciasto pokrój na kwadraty.

Na środku każdego połóż łyżeczkę dżemu. Sklej brzegi.

Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.

Teraz możesz posypać ciastka dekoracyjnym cukrem.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 20 minut.

Przestudź. Oprósz cukrem pudrem.

Najlepszy jest oczywiście dżem własnej produkcji, a przygotowanie go wbrew pozorom wcale nie jest takie pracochłonne.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?