T

Tosty z chałki

Znacie tosty francuskie, prawda? Z pieczywa maczanego w jajku roztrzepanym z mlekiem, smażonego na maśle? To klasyka! Bardzo smaczna klasyka, trzeba dodać. Jednak czasami potrzebuję czegoś szybszego i nie wymagającego rozbijania jajek 😉

Latem uwielbiam biszkoptowe omlety z truskawkami. Ale znów: bywa, że nie wystarcza mi czasu (lub cierpliwości) do ich przyrządzenia. Wtedy najczęściej sięgam po coś, co jest rozwiązaniem pośrednim, między tostem francuskim, a omletem-grzybkiem…

Wiele lat temu Babcia Tola smażyła nam (Key i mnie) szybkie tosty z angielki (pozdrawiamy łodzian!) i podawała do nich homogenizowany serek waniliowy. Moi synowie są ich wielkimi fanami! A jeśli zamiast bułki weźmiemy lekko podeschniętą chałkę i świeże truskawki, to wszyscy mamy przez resztę dnia doskonały nastrój 😉


SMAŻONE NA MAŚLE TOSTY Z CHAŁKI
Z TRUSKAWKAMI

  • kilka kromek lekko podeschniętej, wczorajszej chałki
  • masło klarowane
  • truskawki
  • cukier

Pokrój truskawki, posyp cukrem, odstaw, żeby puściły sok. Możesz je lekko rozgnieść.

Na patelni z grubym dnem (ja używam takiej do naleśników) rozpuść masło. Obawiam się, że nie jest to danie dietetyczne i czasami użyjemy sporo tego masła, żeby tosty były ładnie zrumienione, ale umówmy się – nie jadamy ich codziennie!.

Podsmaż kromki chałki z obu stron na rumiano.

Podaj z truskawkami.

Have a nice day!

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?