M

Makaron ze świeżymi pomidorami

Powiedzmy sobie prawdę: już po mnie.

Nie dość, że odmówiłam zamieszczenia na blogu przepisu (???) na makaron z truskawkami (bardzo przepraszam, ale nawet moja bezgraniczna miłość do moich synów na swoje granice), to kolejny rok pomijam ulubioną pastę BlueBoya, tę z surowymi pomidorami…

A ja jednak chciałabym jeszcze trochę pożyć, więc może szybko wrzucę ten przepis i będziemy udawać, że zawsze tu był, OK?


PASTA FREDDA

  • 3 duże, soczyste, dojrzałe pomidory (albo pomidorki koktajlowe)
  • 1-2 mozzarelle
  • garść liści bazylii
  • oliwa, sól do smaku
  • 400-500 g krótkiego makaronu (przepis jest na 4 osoby)
  • gruba morska sól do gotowania makaronu

Wstaw wodę na makaron.

Jeśli chcesz – sparz pomidory i usuń skórkę. Pokrój pomidory w kostkę, włóż do miski i posól. Ja używam soli z przyprawami, ale możesz użyć np. zwykłej morskiej soli i ziół prowansalskich.

Dodaj trochę oliwy, wymieszaj i odstaw.

Pokrój mozzarellę w kostkę, dodaj do pomidorów.

Umyj i osusz bazylię, oderwij listki i dodaj do pomidorów z mozzarellą.

Ugotuj makaron według czasu podanego na opakowaniu. Odcedź.

Wrzuć do pomidorów z serem. Wymieszaj. Podaj.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

  1. Marta uk says:

    Aż mi slinka cienkie bo pora obiadowa.Nie wiedziałam ze można tak prosto i pysznie ze surowymi pomidorkami.Szybkie danie na gorące lato.

    1. Jo. says:

      Jest świetna na lato! I nie trzeba stać za długo przy kuchni.

      Można do tego dodać np. tuńczyka z puszki albo włoską szynkę, ale my najczęściej jemy z samymi pomidorami i mozzarellą

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?