F

Frittata ze szparagami

Frittata, czyli włoski omlet, nieco podobny do hiszpańskiej tortilli, jest świetnym daniem na lunch czy kolację. Na początku lata Piter robi ją z boczkiem i szparagami – w takiej wersji lubię frittatę najbardziej!

Przepis na dwie do czterech osób – w zależności od tego, czy jecie samą frittatę, czy weźmiecie do niej sałatę i pieczywo. No i czy na koniec czeka na nas jakiś deser 😉


FRITTATA ZE SZPARAGAMI

  • 6-8 jajek (w zależności od tego, jak dużej patelni użyjesz)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • świeżo starty parmezan do posypania

Odłam twarde końce szparagów, resztę pokrój na średniej długości kawałki.
Boczek pokrój w kostkę.

Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Wrzuć boczek i chwilę podsmaż. Dodaj szparagi i smaż, aż zrobią się intensywnie zielone.

Roztrzep w misce jajka, dodaj sól i pieprz. Wylej na patelnię i zmniejsz ogień. Posyp wierzch parmezanem. Przykryj pokrywką. Frittata jest gotowa, kiedy góra się zetnie.

Jeśli masz patelnię z metalową rączką, możesz ją wstawić do nagrzanego piekarnika, ale mnie się nigdy nie chce włączać więcej urządzeń, niż to niezbędne. Zwłaszcza podczas upałów.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?