W

Wstążki z zielonych szparagów

W poszukiwaniu nowych pomysłów na zielone szparagi, trafiłam na zachwycające szparagowe wstążki z szynką serrano i suszonymi pomidorami. Nie jestem pewna, czy bardziej podziwiam ambitne blogerki kulinarne, czy ich nienawidzę… Natomiast wiem, że moja gotowość do poświęceń jest mocno ograniczona. Jednak tym razem zawzięłam się i było warto, chociaż natychmiast przyszedł mi do głowy Jeszcze Lepszy Pomysł,


WSTĄŻKI Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie boczku (plastry lub kostka) lub kilka plastrów szynki serrano lub crudo
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • ząbek czosnku
  • ⅓ szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa
  • sól do smaku (może być z ziołami)
  • łyżka zimnego masła
  • garść bazylii lub posiekana natka pietruszki
  • parmezan starty na cienkie płatki

Odłam twarde końce szparagów. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi (czy raczej: zestrugaj) na cienkie wstążki.

Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzej oliwę. Dodaj ząbek czosnku i szynkę lub boczek. Podsmaż.

Dodaj pokrojone w cienkie paski pomidory i wstążki ze szparagów. Smaż przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.

Dodaj wino, odparuj na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj zimne masło. Dopraw solą. Gotuj przez chwilę.

Dodaj bazylię/pietruszkę, posyp serem i podaj.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?