K

Kruche ciasto z rabarbarem

To jest coś jakby szarlotka, tylko rabarbarowa. Żeby było jeszcze prościej: rabarbaru nie przesmażamy, a ciasta nie trzeba wałkować.

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

  • 1 porcja kruchego ciasta (z lodówki)
  • 3/4 kg rabarbaru
  • cukier do smaku
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • lody śmietankowe lub waniliowe

Pokrój rabarbar w kostkę. Przesyp cukrem. Odstaw żeby trochę zmiękł.

Wyjmij z lodówki połowę ciasta. Pokrusz na spód brytfanny. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Wyjmij i przestudź.

Wyłóż na ciasto rabarbar (jeśli puścił dużo wody – odcedź go na sicie). Skrop esencją waniliową. Posyp kruszonką z drugiej części ciasta.

Wstaw do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Podaj lekko przestudzone z kulką lodów.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?