S

Szybka tarta z budyniem i owocami

Uwielbiamy kruche tarty z budyniowym kremem i przykrytymi galaretką owocami!

Oczywiście najbardziej uwielbiamy je we Francji, z nosami przyklejonymi do witryny jakiejś lokalnej boulangerie, ale skoro chwilowo siedzimy w domu, to chyba nie mamy wyjścia, jak machnąć jakąś szybką tartę we własnej kuchni.

Teraz powinnam sięgnąć bo biblioteczki po którąś z moich licznych książek kucharskich, albo poklikać w Internecie, ale nie chce mi się. Za leniwa jestem, więc pójdę na łatwiznę i zrobię szybki kruchy spód, na niego wrzucę gotowy budyń waniliowy, a kiedy stężeje – dodam truskawki i galaretkę.

I zapewniam was, że nikt nie będzie grymasić.


KRUCHA TARTA
Z BUDYNIOWYM KREMEM
I OWOCAMI W GALARETCE

  • wypieczony spód do tarty
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (chyba, że budyń jest już z cukrem)
  • 2 szklanki sezonowych owoców
  • galaretka
  • 500 ml gorącej wody

Rozpuść galaretkę w wodzie i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok, co jakiś czas mieszając.

Ugotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (do tego potrzebujesz podanego w składnikach mleka i cukru).

Na wystudzony kruchy spód wyłóż budyń, wyrównaj. Odstaw żeby budyń wystygł i stężał.

Rozłóż na budyniu owoce.

Kiedy galaretka zacznie gęstnieć – wylej ją na wierzch tarty i odstaw do całkowitego stężenia.

Tartę najlepiej przechowywać w lodówce.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?