B

Babka piaskowa

Zrobiliśmy dziś babkę piaskową i okazało się, że czasem potrzeba takiego właśnie zwykłego ciasta. Zatem spieszę się podzielić przepisem – a nuż ktoś jeszcze potrzebuje prawdziwej, domowej babki piaskowej?

BABKA PIASKOWA

150 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka

szczypta soli
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
cukier puder do posypania

Wyjmij masło i jajka z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.

Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wysyp bułką tartą.

Rozgrzej piekarnik do 160ºC.

Oddziel żółtka od białek.

Utrzyj masło na gładki krem. Nadal ucierając dodawaj porcjami cukier, cukier waniliowy, żółtka i skórkę z cytryny.

Przesiej do miski obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj porcjami do ucieranego ciasta.

Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Wymieszaj z ciastem.

Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika na około godzinę. Piecz do suchego patyka. Wystudź na kratce.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesciasta i desery
Tags

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?