Z

Ziemniaczano-serowa zupa krem

Krem ziemniaczano-serowy jest od lat hitem naszej kuchni. I nie tylko naszej, bo “kupiło” go kilka innych domów.

Oryginalnie w przepisie był por, ale kiedyś u Key nie miałam pora i użyłam cebuli. Od tamtej pory robię z tym, co mam w lodówce.

I znów za przepisem: można użyć goudy, masdamera czy ementalera. Ale jeśli ktoś woli parmezan albo cheddar – nie sądzę aby był to problemem. Ser musi się łatwo roztapiać, to wszystko. Reszta zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Lub zawartości lodówki…

Ostatnia uwaga: my dodajemy podsmażony boczek. Marianna testowała z powodzeniem z kiełbaską. Można pominąć mięsny dodatek i podać zupę z grzankami, groszkiem ptysiowym lub natką pietruszki.


ZIEMNIACZANO-SEROWA
ZUPA KREM

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula lub por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • tymianek
  • po łyżce masła i oliwy
  • 50 g żółtego sera (gouda, maasdamer)
  • opcjonalnie: boczek

Obierz warzywa, pokrój w dużą kostkę.

Rozgrzej w garnku masło i oliwę. Dodaj warzywa. Chwilę podduś, dodaj tyle wody, żeby przykrywała warzywa.

Dodaj tymianek. Gotuj około 30 minut.

Zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli trzeba dodaj trochę wody.

Do gorącej zupy dodaj porcjami starty ser i wymieszaj żeby się rozpuścił.

Dopraw solą.

Podaj z podsmażonym boczkiem lub innymi dodatkami.

UWAGA: Gotowa zupa lubi się przypalać, więc nie zostawiaj jej na kuchence bez nadzoru!

© 2021, Jo.. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ ZIMA zupy

Leave a Reply to Jan Piotrowicz Cancel reply