M

Macedonia di frutta

Macedonię nauczyłam się robić od Roberty. Jest to najprostszy i najwspanialszy sposób na zjedzenie letnich owoców. Najlepiej wszystkich razem.

W książkach kucharskich znajdziecie różne zestawy owoców. Zdradzę wam sekret: nie mają one żadnego znaczenia. Po prostu bierzecie te owoce, które macie i lubicie. W ilościach, jakie sobie zażyczycie.

U mnie najczęściej są to truskawki, brzoskwinie, borówki i kiwi – ładnie i kolorowo wyglądają w szklanej salaterce. Ale chętnie też dodaję do nich banany albo melony. Czasami (o zgrozo!) biorę ananasy i brzoskwinie z puszki, jeśli tak się złoży…

Potem skrapiacie wszystko sokiem z limonki i wstawiacie do lodówki.

I to wszystko!

dowolne letnie owoce
sok z limonki


Obierz i jeśli trzeba wypestkuj owoce. Pokrój na ćwiartki lub plasterki.
Przełóż do salaterki.

Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.

Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Podoba Ci się ten przepis?

Daj mu gwiazdkę:

5 / 5. 1

Jeszcze nie zagłosowałeś - musisz kliknąć potwierdzenie 🙂

Skoro lubisz ten przepis...

zajrzyj czasem tutaj:

Przykro mi, że nie lubisz tego przepisu 🙁

Pomóż ulepszyć ten wpis 🙂

Napisz, co można by w nim zmienić.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?