Wesoły kurczak zawdzięcza swą nazwę BlueBoyowi (chociaż tak do końca nie jestem pewna, czy temu kurczakowi jest równie wesoło) i jest ulubionym daniem Nicholasa, kiedy Zia Sissi robi kolację. Znaczy mua.

Jest to danie proste i tą nieskomplikowaną prostotą zachwyca.

Można powiedzieć, że jest również daniem podróżnym, bo nagminnie przygotowuję je podczas każdych włoskich wakacji. Polskich zresztą też.

No to do dzieła.

POLLO ALLEGRO ZE SZPARAGAMI

dla 4 osób:

filet z piersi kurczaka
150 g boczku pokrojonego w kostkę
kilka czarnych, podwędzanych oliwek h
garść pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
2 łyżki zimnego masła
oliwa
½ szklanki białego wytrawnego wina
sól
w sezonie: pół pęczka zielonych szparagów

Umyj i osusz mięso. Pokrój na cienkie plastry lub w paski. Oprósz solą.

Na dużej patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie rumiany – zdejmij go z patelni i odłóż na bok.

Na rozgrzanym tłuszczu usmaż na złoto kurczaka. Jeśli potrzeba dodaj nieco oliwy.

Kiedy usmażysz całego kurczaka, wrzuć z powrotem na patelnię boczek. Dodaj wino i na ostrym ogniu odparuj przez chwilę.

Zmniejsz ogień. Dodaj masło, oliwki, pomidorki i bazylię. Duś na małym ogniu pod przykryciem.

Na oddzielną patelnię wrzuć szparagi. Grilluj aż będą intensywnie zielone.

Dodaj szparagi do kurczaka i od razu podaj. Z bagietką i resztą wina użytego do gotowania…

© 2020, Jo.. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?