Z

Zupa jarzynowa z szynką i zielonym groszkiem

Jeśli przyjmiemy, że wiosna to stan ducha, możemy tę zupę zjeść nawet w lutym. Z wielką przyjemnością.

3 marchewki
pół niewielkiego selera
1 duża cebula
2 ziemniaki
łyżka masła
łyżka mąki
1 litr wody
100 g szynki pokrojonej w kostkę lub paski
szklanka mrożonego groszku
250 ml śmietanki
posiekany koperek (w mojej zupie koperku jest dużo)
sól do smaku (jeśli potrzebna)

Obierz warzywa i pokrój w małą kostkę.

Rozgrzej w garnku masło, dodaj warzywa i podduś przez chwilę.

Zasyp mąką, wymieszaj, gotuj przez chwilę.

Zalej wodą. Dodaj szynkę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj groszek.

Kiedy groszek się ugotuje (ja lubię nierozgotowany) wlej śmietankę, wymieszaj i wyłącz.

Przed podaniem sprawdź, czy nie trzeba dosolić. Dodaj koperek.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Leave a Reply to maradag Cancel reply