M

Manna na mleku

Nigdy nie pamiętam proporcji, więc je sobie tu zapiszę. Bo jednak czasami człowiek chciałby zjeść jakieś rozgrzewające, treściwe śniadanie.


KASZA MANNA NA MLEKU

na 1 porcję:

2 łyżki kaszy manny

1 szklanka mleka

cukier do smaku

ulubione konfitury lub kakao

Zagotuj mleko.

Zmniejsz ogień.

Dodaj kaszę i energicznie mieszaj rózgową trzepaczką, aż zgęstnieje, czyli około 5 minut.

Dopraw do smaku cukrem.


Z Jakubem dodajemy do manny konfiturę wiśniową. BB woli kakao – dodajemy łyżeczkę (albo łyżkę Nesquika), mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Taką czekoladową mannę (z deficytowym wówczas kakao) nazywałam w dzieciństwie: BATATY.

Nie pytajcie, skąd mi się to wzięło. Ja w ogóle byłam dość twórcza w zakresie tworzenia własnych nazw 😀

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesśniadanie

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?