G

Galette z bakłażanem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą.

Właściwie to nawet nie jest przepis. Tylko luźna sugestia. No bo jak inaczej nazwać ten pomysł na prostą torta salata?

TORTA SALATA
Z BAKŁAŻANEM I GORGONZOLĄ

  • 1 bakłażan
  • garść suszonych pomidorów w oleju
  • 1 opakowanie gorgonzoli
  • sól, zioła prowansalskie (OK, ja używam soli od rzeźnika z Giaveno 😉 )
  • oliwa
  • 1 porcja ciasta na słoną tartę
  • garść rukoli
  • opcjonalnie: opakowanie boczku lub pancetty

Podsmaż boczek. Osącz z tłuszczu. Pokrój pomidory w paski.

Pokrój bakłażana w plastry, posmaruj oliwą, oprósz solą. Piecz w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, prze z około 15-20 minut.

Rozłóż na blasze wyłożonej papierem ciasto na tartę. Połóż na niej plastry bakłażana, paski pomidorów, podsmażony boczek i porwaną na kawałki gorgonzolę. Zawiń do środka brzegi ciasta.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 20 minut. Przed podaniem dodaj na wierzch rukolę i skrop odrobiną oliwy.

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?