T

Torta salata z cukinią, boczkiem i cheddarem

Włoska torta salata (lub francuskie galette – jak kto woli) to prostsza wersja quiche (zaraz puryści kulinarni mnie zamordują!). Do jej wykonania nie trzeba żadnych umiejętności, zawsze się udaje i jest doskonałym pomysłem na kolację. Zwłaszcza jeśli dodamy do towarzystwa sałatę.

TORTA SALATA
Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I CHEDDAREM

  • 1 porcja ciasta do słonej tarty
  • 2 małe cukinie
  • cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g sera cheddar

Pokrój cukinie, boczek i cebulę w kostkę. Podsmaż na oliwie.

Rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Wyłóż farsz zostawiając czyste brzegi.

Zawiń brzegi do środka.

Ułóż na wierzchu pokrojony w kostkę cheddar.

Wstaw do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na 15-20 minut. Ser i brzegi ciasta powinny się zrumienić.

Podaj po lekkim przestudzeniu.

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?