Nie można gotować po włosku i zupełnie zignorować pizzy. Nie da się!

Nasza droga do pizzy doskonałej wiodła przez mękę rozmiękniętych (mimo nadludzkich starań Pitera) placków. Nie pomagały żadne filmiki na YouTube, żadne programy w telewizji, ani książki o kuchni włoskiej. Kres naszym cierpieniom położył Ste, pokazując Absolutnie Niezawodny Sposób Na Pizzę, którego nauczył się od ojca koleżanki Nikolasa – zawodowego pizzaiolo. No wiecie – jak to we włoskiej rodzinie.

Teraz Piter kombinuje, jak by tu zakupić piec. I gdzie go postawić…

CIASTO NA PIZZĘ

proporcje na 3 pizze:

  • 220 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki na pizzę (typu 00) lub 300 g mąki 00 + 100 g mąki z pełnego przemiału/chlebową
  • 7 g suchych drożdży (1 saszetka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g oliwy

Umieść składniki w misie robota. Wyrób ciasto.

Kiedy składniki się połączą wyjmij ciasto z misy i przełóż na deskę.

Podziel na 3 części (każda około 220 g). Wyrób po kolei każdą część ciasta w rękach, wyciskając powietrze.

Ułóż porcje ciasta np. w brytfannie, przykryj (folią lub pokrywką) i wstaw do lodówki na kilka godzin. Minimum 2-3 godziny, ale można ciasto przygotować poprzedniego dnia.

2 godziny przed pieczeniem pizzy wyjmij ciasto z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 240ºC (lub więcej, jeśli twój piekarnik potrafi).

Rozciągnij ciasto na okrągły placek (nikt cię nie zabije jeśli użyjesz wałka… ale może nie mów o tym Włochom).

Umieść na cieście składniki. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut.
Powtórz z kolejnymi porcjami ciasta.


PODSTAWOWY SOS DO PIZZY

  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • szczypta soli
  • suszone oregano

Wymieszaj składniki.

Rozsmaruj cienką warstwą na cieście.
DWIE ŁYŻKI sosu na jedną pizzę. Nie więcej.

Dodaj pozostałe składniki.

Upiecz pizzę.

Jeśli chodzi o POZOSTAŁE SKŁADNIKI, to u nas panuje pełna dowolność. BB preferuje pizzę z szynką, Kuba z salami, oliwkami, papryką, Piter uwielbia cztery sery i prosciutto crudo & rucolą.

Dopóki Piter nie zgodzi się wystąpić w filmie o pizzy, tu możecie zobaczyć, jak się profesjonalnie wygniata ciasto:

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesal forno
Tags
  1. Piter says:

    Dzięki przyjaźni polsko-włoskiej i wymianie kulturalnej między przedstawicielami obu krajów skorzystaliśmy wszyscy na przepisie na ciasto na pizzę 😉 :D. Skromnie tylko powiem, że to moja ulubiona ze wszystkich pizzerii w Warszawie 🙂

  2. jaerk says:

    Już dwukrotnie przetestowane proporcje przy 600g mąki (u mnie z tego wyszły dwie duże pizze na pełnych blachach). Bardzo dobre.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?