P

Pie z indykiem i kasztanami

To jest danie, na które moi synowie czekają cały rok. Miało być pomysłem na świąteczne resztki, a stało się niezastąpionym elementem bożonarodzeniowego brunchu.

1 ciasto francuskie
4 pory (tylko jasna część)
150 g boczku pokrojonego w kostkę
4 łyżki masła
2 łyżki gęstej śmietany
oliwa
sól, pieprz
garść świeżego tymianku lub łyżka suszonego
1 jajko
resztki mięsa z pieczonego indyka (łącznie z nadzieniem)
200 g gotowanych kasztanów

Rozgrzej na patelni oliwę i 2 łyżki masła. Dodaj boczek i tymianek.

Umyj dokładnie pory, odetnij końce. Pokrój w krążki i dodaj do boczku. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Dodaj do porów pokrojone kawałki indyka i nadzienia. Posiekaj lub pokrusz kasztany i dodaj do reszty. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i śmietanę i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż farsz nieco zgęstnieje.

Przełóż farsz do dość głębokiej brytfanny.

Połóż na wierzchu ciasto i dociśnij dokoła. Delikatnie natnij wierzch ciasta w kratkę i zrób nożem kilka nacięć, przez które wydostanie się para.
Posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

    1. Jo. says:

      Janek, Twój tegoroczny pie to było arcymistrzostwo świata! Z pełną satysfakcją mianuję Cię Mistrzem Świątecznego Pie’a.

Leave a Reply to Jo. Cancel reply