Gravlax nie jest potrawą wigilijną, ale doskonale sprawdza się w roli świątecznej przystawki. Zresztą nie tylko świątecznej.

Jest bardzo prosty w przygotowaniu, resztki można wykorzystać do sałatki, zapiekanki, tarty lub pasty. Same plusy.

1 filet z łososia ze skórą
musztarda (sarepska, dijon, angielska – według uznania)
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
duży pęczek koperku
dżin (jeśli ktoś nie lubi dżinu może być wódka)
potrzebne będą: szklane lub ceramiczne naczynie, folia spożywcza i coś do obciążenia, np słoiki lub puszki

Umyj łososia i starannie go osusz.

Przełóż do miseczki cukier, sól i musztardę. Dodaj trochę dżinu i wymieszaj na gładką pastę.

Połóż łososia skórą do dołu. Dokładnie posmaruj pastą z musztardy. Obłóż gałązkami koperku (lepiej ich nie siekać – łatwiej będzie usunąć koperek po zamarynowaniu ryby).

Odwróć łososia skórą do góry. Zawiń naczynie folią spożywczą, usuwając tyle powietrza, ile zdołasz. Obciąż np deską, na której położysz puszki lub słoiki.

Wstaw do lodówki na 3-4 dni.

Wyjmij łososia z lodówki. Oczyść z pasty i koperku. Osusz. Podaj z cytryną i świeżym koperkiem.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?