Tak naprawdę ruskie pierogi nie są ruskie, tylko galicyjskie. Ale zostańmy przy ogólnie przyjętej nazwie, bo nie ona tu najważniejsza. Najważniejszy jest farsz.

Skład klasyczny, to ugotowane ziemniaki, twaróg i cebula, doprawione solą i pieprzem. Koniec. Bo my lubimy klasykę.


PIEROGI RUSKIE

400 g ziemniaków
250 g twarogu
1 cebula
1 łyżka masła
świeżo zmielony biały pieprz
sól

Obierz i ugotuj ziemniaki.

Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle.

Rozgnieć tłuczkiem lub widelcem ziemniaki i twaróg. Nie miksuj, tylko rozgnieć! Farsz powinien mieć wyczuwalne grudki sera i ziemniaków!

Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcje farszu na wykrojone pierogi, zlep, ugotuj.

W Wigilię podaję je z podsmażoną na maśle cebulką. Na co dzień – króluje wersja ze skwarkami z boczku.

© 2019 – 2020, Jo.. All rights reserved.

  1. iwona says:

    Wreszcie zrobiłam te ruskie z wnuczką i synem. Palce lizać. A ciasto rewelacyjne. Dziękuję za przepis. Iwona

Leave a Reply to iwona Cancel reply