B

Babka z żurawiną

Dla odmiany BlueBoy nie jada bakalii. Ja tego zupełnie nie rozumiem, bo rodziców ma rodzynko i orzechożernych, ale nie mam wyjścia i szanuję. Nawet więcej: specjalnie dla BB piekę babkę z żurawiną. Bo żurawinę jada, a przygotowanie tej babki jest wyjątkowo mało absorbujące.


BABKA Z ŻURAWINĄ

175 g masła
¾ szklanki cukru
3 jajka
½ szklanki śmietany 18%
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g suszonej żurawiny
cukier puder do posypania

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj.

Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką keksówki lub tortownicy z kominkiem.

Piecz około 45 minut w rozgrzanym do 180℃.

© 2019 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?