P

Piernik dojrzewający i pierniczki

W Mikołajki pieczemy pierniczki. BlueBoy pilnuje, żeby zaraz po Wszystkich Świętych przygotować ciasto i kilka tygodni później obaj moi synowie stawiają się z foremkami do wycinania pierniczków. Bo z części ciasta można zrobić właśnie pierniczki. Z tego się nie wyrasta!

tuż po Wszystkich Świętych:

1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
250 g smalcu (można zastąpić masłem)
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika

Rozpuść sodę w zimnym mleku.
Podgrzej na małym ogniu miód, cukier i tłuszcz prawie do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.

Gdy masa będzie letnia zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, sól i przyprawy. Kiedy składniki dobrze się połączą, przełóż ciasto do pojemnika, przykryj i odstaw na 4 tygodnie  w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce).

w Mikołajki:

Podziel ciasto na 4 części. Trzy schowaj do lodówki, a jedną rozwałkuj na cienki placek. Wytnij foremkami pierniczki.

Ułóż pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy, bo nieco urosną. Piecz około kwadransa w 180 ℃ .
Wystudź i polukruj. Albo nie. Jak wolisz.

w Świętej Łucji, czyli 13 grudnia:

Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Podziel ciasto na 3 części. Każdą porcję rozwałkuj, jeśli trzeba podsypując mąką.

Przełóż do natłuszczonej prostokątnej płytkiej formy i piecz 20-25 minut.
Wystudzone pierniki zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i odłóż na tydzień w suche i chłodne miejsce.

3 dni przed Wigilią:

3 upieczone pierniki
słoik dobrych powideł śliwkowych
masa cytrynowa
polewa czekoladowa


Na pierwszym pierniku rozsmaruj warstwę powideł. Przykryj drugim plackiem. Na nim rozsmaruj masę cytrynową. Przykryj trzecim plackiem.
Zawiń w folię. Obciąż deską z jakimś ciężarkiem (np. puszki albo słoiki) i odstaw w chłodne miejsce na dwa dni.
Wyrównaj nożem brzegi i oblej piernik polewą czekoladową.

MASA CYTRYNOWA

150 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki gorącego mleka
sok z połowy cytryny


Utrzyj masło z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem.
Kiedy składniki dobrze się połączą zacznij dodawać po łyżeczce gorące mleko, cały czas intensywnie ucierając.
Na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

POLEWA CZEKOLADOWA

250 g cukru pudru
30 g ciemnego kakao
3-4 łyżki gorącego mleka
100 g masła


Przesiej przez sitko cukier puder i kakao.
Roztop masło w rondelku.
Dodaj cukier puder i kakao i dokładnie wymieszaj, dodając po łyżce gorące mleko.
Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Od razu rozsmaruj polewę na cieście.

© 2019, Jo.. All rights reserved.

Leave a Reply to Jan Cancel reply