B

Babka marmurkowa

Nadal nie umiem zrobić marmurkowego wzorku, ale moim domownikom to nie przeszkadza.

To co ja się będę przejmować???

BABKA MARMURKOWA

5 jajek
szczypta soli
1 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Oddziel żółtka od białek.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier i cukier waniliowy.

Cały czas mieszając dodaj po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą – nadal mieszając dodaj mleko i olej.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaj do mieszanej masy.

Przełóż połowę ciasta do keksówki lub formy na babkę. DO drugiej połowy dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej kakaowe ciasto na wierzch. Przemieszaj patyczkiem, żeby ciasta się nieco przemieszały.

Piecz w 180℃ około 50 minut (do suchego patyczka). Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w nim ciasto na 15 minut.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Tags

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *