P

Portugalska tarta migdałowa

Zapraszam na bardzo udany eksperyment podwieczorkowy. Tarta jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna w rezultacie. Nie za słodka, przełamana nutą soli (co teraz bardzo modne). Jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych deserów po prostu dajcie mniej soli do ciasta.


TARTE DE AMÊNDOA

CIASTO:

125 g masła
75 g cukru pudru
25 g mąki migdałowej
½ łyżeczki soli
1 jajko
125 g mąki pszennej

Utrzyj masło z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodaj mąkę migdałową i sól. Dodaj po kolei jajko i porcjami mąkę pszenną.

Zawiń ciasto w folię i włóż na pół godziny do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 170℃. Wylep ciastem formę do tarty. Połóż na wierzch papier do pieczenia i kamyczki. Piecz 15 minut, usuń papier z kamyczkami i piecz dalsze 5-10 minut, aż wierzch zmatowieje.

NADZIENIE:
100 g cukru
100 g masła
125 g płatków migdałowych
50 g (45 ml) mleka

Stale mieszając podgrzej składniki w rondelku. Kiedy się połączą, a masa zgęstnieje, gotuj jeszcze 5 minut.

Wyłóż masę na ciasto. Zmniejsz temperaturę do 150℃. Wstaw ciasto do piekarnika na 30 minut.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *