Gulasz wiedeński

Lubię ten gulasz, bo wymaga minimum pracy i nie zawiera zbędnych składników: tylko mięso, cebula i przyprawy. Sekret powodzenia to długie wolne gotowanie. Nie zagęszczamy sosu – jest gęsty od rozgotowanej cebuli, więc nie ma tu miejsca na pośpiech. Za to gotowy gulasz można zamrozić i użyć wtedy, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko.

Na ogół podaję go z kaszą, ale chłopaki lubią też z ziemniakami lub pampuchami (kluskami na parze). Od biedy z samym chlebem też się nada 😉


GULASZ WIEDEŃSKI

1 kg cebuli
2 ząbki czosnku
800 g pręgi wołowej
5 łyżek oleju
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki papryki wędzonej w proszku (lub szczypta ostrej)
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka jabłkowego octu
pieprz i sól do smaku

Obierz cebule, drobno posiekaj. Obierz czosnek. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem (najlepszy jest żeliwny, w którym można potem długo dusić mięso na bardzo małym ogniu). Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj drobno pokrojony lub starty na tarce czosnek.

Pokrój mięso w dużą kostkę. Dodaj do cebuli. Zalej wrzącą wodą (tyle żeby tylko przykryła mięso). Dodaj paprykę, kminek, majeranek, ocet i koncentrat pomidorowy.

Duś około 2 godziny pod przykryciem, aż cebula się rozpadnie, a mięso będzie bardzo miękkie. Jeśli sos będzie nadal rzadki – zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Dopraw solą i pieprzem.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Categoriesmięso
Tags

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *