Ziemniaczano-serowa zupa krem

Krem ziemniaczano-serowy jest od lat hitem naszej kuchni. I nie tylko naszej, bo “kupiło” go kilka innych domów.

Oryginalnie w przepisie był por, ale kiedyś u Key nie miałam pora i użyłam cebuli. Od tamtej pory robię z tym, co mam w lodówce.

I znów za przepisem: można użyć goudy, masdamera czy ementalera. Ale jeśli ktoś woli parmezan albo cheddar – nie sądzę aby był to problemem. Ser musi się łatwo roztapiać, to wszystko. Reszta zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Lub zawartości lodówki…

Ostatnia uwaga: my dodajemy podsmażony boczek. Marianna testowała z powodzeniem z kiełbaską. Można pominąć mięsny dodatek i podać zupę z grzankami, groszkiem ptysiowym lub natką pietruszki.


ZIEMNIACZANO-SEROWA
ZUPA KREM

1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 duża cebula lub por
2 ząbki czosnku
sól
tymianek
po łyżce masła i oliwy
50 g żółtego sera (gouda, masdamer)
opcjonalnie: boczek

Obierz warzywa, pokrój w dużą kostkę.

Rozgrzej w garnku masło i oliwę. Dodaj warzywa. Chwilę podduś, dodaj tyle wody, żeby przykrywała warzywa.

Dodaj tymianek. Gotuj około 30 minut.

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Do gorącej zupy dodaj porcjami starty ser i wymieszaj żeby się rozpuścił.

Dopraw solą.

Podaj z podsmażonym boczkiem lub innymi dodatkami.

UWAGA: Gotowa zupa lubi się przypalać, więc nie zostawiaj jej na kuchence bez nadzoru!

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *