P

Pudding z ciasta drożdżowego

Jeśli zdarzy po świętach zostało wam podeschnięte ciasto drożdżowe – jesteście szczęściarzami! Możecie zrobić absolutnie fantastyczny pudding! Tak, z tego podeschniętego ciasta, którego nikt nie chce zjeść.
Do dzieła!


PUDDING Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

dla 1 osoby:

3 kawałki ciasta drożdżowego
łyżka miękkiego masła
1 jajko
½ szklanki mleka
½ szklanki śmietanki
¼ szklanki cukru demerara (można zastąpić białym)
½ łyżeczki esencji waniliowej lub miąższ z połowy laski wanilii

skórka otarta z pomarańczy
cukier puder do posypania

Wysmaruj masłem foremkę. Ułóż kawałki ciasta (może być pokruszone albo pokrojone).

Wymieszaj mleko, śmietankę, jajko, cukier i wanilię. Ja do tego używam shakera, ale równie dobrze możesz posłużyć się miską i trzepaczką.

Zalej ciasto masą i odstaw na pół godziny.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Dociśnij ciasto łyżką, żeby całe pokryło się płynem.

Wstaw foremkę do piekarnika na 20-30 minut. Wierzch powinien być przyrumieniony, a środek kremowy.

Przed podaniem przestudź i posyp cukrem pudrem.

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

  1. Ewa Frykowska says:

    Pudding można jeść tylko na Marcepanowej. Jest przepyszny, niepowtarzalny i jakoś nigdy nie zostaje na później. Mnie nie udało się zrobić go w domu, bo nie wypiekam tak pysznego drożdża, a ten od Jo wciągam nosem zanim zdąży podeschnąć.

    1. Jo. says:

      No właśnie z tym moim drożdżem jest taki problem, że rzadko kiedy uda mi się zachować podeschnięte resztki…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *