S

Strucla makowa

Postanowiłam skorzystać z dobrodziejstw cywilizacji i użyć gotowego, mielonego maku. Do tej pory karnie mieliłam mak w maszynce (a wcześniej nakłaniałam męża do spędzenia wieczoru z makutrą), a gotowy mak jedynie wysyłałam w niemakowe zagranice, aż nadszedł moment prawdy: nadaje się, czy nie?

STRUCLA MAKOWA
z gotowego mielonego maku

ciasto:

250 g mąki

20 g świeżych drożdży
100 ml lekko podgrzanego mleka
50 g drobnego cukru
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
szczypta soli

Dodaj do mleka pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.

Utrzyj żółtka z resztą cukru. Białka zachowaj do masy makowej.

Kiedy rozczyn ruszy, połącz żółtka, rozczyn, mąkę z solą i masło. Wyrób ciasto.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki (lub ścianek misy robota), odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:

200 g suchego, mielonego maku
250 ml mleka
łyżka masła
½ szklanki płynnego miodu
½ szklanki rodzynek
opcjonalnie: ½ łyżeczki esencji migdałowej lub arakowej

Zalej mak gorącym mlekiem, wymieszaj, odstaw na chwilę do napęcznienia.

Rozpuść na patelni masło z miodem. Dodaj mak, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż masa zgęstnieje.

Dodaj rodzynki. Przestudź.

Ubij pianę z białek i wymieszaj z wystudzoną (!) masą makową.

Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na dość cienki placek. Ułóż na każdej połowę masy makowej, zostawiając czyste brzegi. Ciasno zawiń w roladę. Podwiń końce pod spód.

Posmaruj papier do pieczenia rozpuszczonym masłem. Zawiń ciasno makowce, zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu.

Przełóż makowce na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Piecz makowce około 25-30 minut – powinno być widać przez papier upieczone na brązowo ciasto.

Lekko przestudzone makowce można polukrować.

Jeśli pieczesz makowce wcześniej i zamrażasz: rozmroź przez noc na blacie kuchennym i dopiero potem polukruj.

LUKIER

125 g przesianego cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody

Połącz składniki ucierając na gładki lukier.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *