Surówka z selera

Mam do tej surówki szczególny sentyment, ponieważ robiła ją Mama Pitera. My ją podajemy w każde Święta, do indyka i roladek z kasztanami, ale równie dobrze pasuje do każdego pieczonego mięsa. A w jednym bardzo miłym bistro jedliśmy podobną – podaną z plastrami pieczonej cielęciny na zimno. Warta była uwagi.


SURÓWKA Z SELERA

1 średni seler

sok z cytryny

1 lub 2 jabłka

łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

gęsty, prawdziwy kefir (najlepiej Robico)

Obierz seler i zetrzyj na drobnej tarce. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Obierz i zetrzyj jabłka. Dodaj do selera.

Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dodaj kefir – powinien połączyć składniki, ale całość nie może w nim pływać! Wymieszaj i dobrze schłodź przed podaniem.

Wierzch można posypać orzechami włoskimi. Jeśli lubisz – możesz dodać do surówki rodzynki.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *