Śledź z jajkiem

Na ogół robimy tę sałatkę (bo to jest sałatka!) na Trzech Króli, wykorzystując resztki wigilijnego śledzia korzennego. Ale zdarzało mi się podać ją na stół wigilijny, kiedy miałam wielu gości i nie chciało mi się wymyślać trzeciego śledzia oraz drugiej sałatki.

Wszystkim bardzo smakowało. Poza BlueBoyem oczywiście.

SAŁATKA ŚLEDŹ Z JAJKIEM

1 opakowanie śledzi korzennych
½  l mleka
⅓ szklanki majonezu
1 pęczek szczypiorku
1 szalotka
pieprz do smaku
4 jajka na twardo

Opłucz śledzie w zimnej wodzie, osusz, zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny.

Ponownie opłucz śledzie i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w ukośne paski.

Obierz jajka, pokrój w kostkę. Posiekaj szalotkę. Drobno pokrój szczypiorek.

Przełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Wstaw na noc do lodówki.

Jeśli wykorzystujesz resztki śledzia korzennego – po prostu dodajesz do nich jajka, majonez i szczypiorek.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *