Tarta dyniowa

Cuda wyczyniałam, żeby moja tarta miała piękny pomarańczowy kolor. Ale bez względu na to, jaką brałam dynię, po dodaniu korzennych przypraw kolor nieubłaganie zmieniał się na marara.

Jednak moi panowie uznali, że chcą tartę pachnącą przyprawami, a nie obrazkowo pomarańczową i kazali mi się nie przejmować.

No to się nie przejmuję.

Zwłaszcza, że smak jest re-we-la-cyj-ny.


TARTA DYNIOWA

150 g mąki
100 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżka śmietany lub 1 żółtko

Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm. Wyłóż wierzch papierem do pieczenia i wypełnij wnętrze kamyczkami lub kulkami do pieczenia.

Wstaw do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na 15 minut. Zdejmij papier z obciążnikami i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź.

300 g obranej dyni, najlepiej ciemnopomarańczowej
szczypta soli
2 jaja
50 g miałkiego cukru
po małej szczypcie mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru
30 ml śmietanki kremówki

do podania: bita śmietana

Pokrój dynię na kawałki. Upiecz w piekarniku, aż będzie miękka. Zmiksuj na purée. Dodaj jajka, mielone przyprawy, cukier, sól i śmietankę i zmiksuj na gładką masę. Wylej na wierzch ciasta. Piecz w rozgrzanym do 160 ºC piekarniku przez 25-30 minut.

Jeśli podajesz tartę na zimno – schłodź ją w lodówce przez 30 minut. Możesz też polukrować wierzch dżemem morelowym:
50 g dżemu morelowego podgrzej z 1 łyżką wody, przetrzyj przez sitko i posmaruj wierzch tarty.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *