Rozwodowa tarta dyniowa (z Przyjaciół)

Zazwyczaj piekę tartę dyniową według francuskiego LE CORDON BLEU, ale Kuba dostał książkę z przepisami ze swojego ulubionego serialu (Friends, nie The XFiles) i ćwiczymy nowe pomysły.

Różnica w przygotowaniu obu tart jest niewielka: do jednej używa się kremówki, do drugiej mleka skondensowanego. Natomiast w smaku różnią się zdecydowanie – ta amerykańska jest bardziej dyniowa. Myślę, że następnym razem trochę ją doprawimy…


ROZWODOWA TARTA DYNIOWA

Z SERIALU PRZYJACIELE

1 podpieczony spód do słodkiej tarty

śmietanka kremówka dobrze schłodzona
łyżka cukru

450 g purée z dyni
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
2 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką purée z dyni, mleko skondensowane, jajka, cynamon, gałkę i sól.

Wylej masę na ciasto. Piecz około 40 minut. Masa musi się ściąć – trzeba sprawdzać.

Ubij śmietankę z cukrem. Podaj tartę lekko przestudzoną lub na zimno, z bitą śmietaną.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *