Placek makowy

Szukałam makowca na kruchym spodzie. Jako alternatywy dla klasycznej strucli makowej. I znalazłam! Oczywiście BlueBoy go nie tknie (bo bakalie…), ale my chyba nie będziemy narzekać 😀 W razie czego upiekę dziecku cynamonowe bułeczki 😉


PLACEK MAKOWY
NA KRUCHYM SPODZIE

Ciasto:

350 g mąki tortowej
100 g drobnego cukru
250 g zimnego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

oraz:

4 łyżki kaszy manny

Masa makowa:

400 g maku
100 g masła
50 g mąki tortowej
5 jajek
1⅓ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
bakalie
szczypta soli

Zagnieć szybko ciasto. Podziel na dwie części. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Wyłóż papierem formę do pieczenia 24×24 cm. Wylep dno połową ciasta, wyrównaj, podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Wystudź.

Zalej mak gorącą wodą. Zostaw do wystygnięcia. Odcedź i trzykrotnie zmiel w maszynce.

Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaj po łyżce mak, a następnie miękkie masło, mąkę, kakao i ekstrakt migdałowy.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z masą makową. Dodaj bakalie.

Podpieczone ciasto posyp połową kaszy manny. Wyłóż na wierzch masę makową. Oprósz resztą manny.

Rozwałkuj drugą część ciasta i przenieś placek. Najłatwiej zrobić to rozwałkowując ciasto na papierze do pieczenia.

Wyrównaj. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około godziny. Wystudzony placek możesz polukrować i udekorować skórką pomarańczową

Skoro o makowcu mowa, to jeśli ktoś woli struclę, voilà!

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *