Surówka z czerwonej kapusty

Właśnie do tej surówki potrzebujemy octu śliwkowego mojej Teściowej!

Oczywiście ocet jest genialny i przyda nam się do wielu innych potraw, ale zaczynaliśmy od tej surówki. I powiem wam w wielkim niesekrecie, że jest to najlepsza surówka z czerwonej kapusty, jaką jadłam w życiu!

Właściwie jedyna, jaką jadam.


SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

1 mała  czerwona kapusta (albo pół średniej)

1 winne jabłko (np szara reneta)

szalotka

oliwa

ocet śliwkowy

sól, pieprz, cukier

sok z połowy cytryny

Poszatkuj drobno kapustę. Posiekaj szalotkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce.

Przełóż wszystko do miski i skrop sokiem z cytryny.

W shakerze lub szczelnie zamykanym słoiku wymieszaj oliwę i ocet w proporcjach 3:1, czyli 3 łyżki oliwy i 1 łyżka octu. Wszystko zależy od tego, jak dużą porcję surówki przygotowujesz. Sosu ma być tyle, żeby połączył składniki, ale nie za dużo – nie mają w nim pływać!

Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.

Surówkę z czerwonej kapusty podajemy do różnych pieczeni. Ale najważniejszy występ ma 11 Listopada, z Gęsią Niepodległości.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *