Pie jabłkowy

Pie jabłkowy jest naszym trzecim ulubionym ciastem z jabłkami, po klasycznej szarlotce i sypanym cieście jabłkowym. Jego urok polega również na tym, że możemy sobie jabłkowe nadzienie wzbogacić. Na przykład dodając orzechy, jeżyny lub kandyzowaną żurawinę. I wtedy dopiero jest problem, bo nie wiadomo, które lepsze i co wybrać. Dlatego pozostanę chwilowo przy wersji podstawowej, zostawiając wam dyskusje nad dodatkami 😉


PIE JABŁKOWY

ciasto:
325 g mąki
180 g masła
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki lodowatej wody

nadzienie:
800 g jabłek
opcjonalnie:
150 g jeżyn lub kandyzowanej żurawiny


kruszonka:
150 g cukru kryształu
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka soku z cytryny
2,5 łyżki mąki
60 g masła

dodatkowo:
masło do posmarowania brytfanny
2 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania

Wymieszaj składniki ciasta i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Obierz jabłka, pokrój w plasterki. Wymieszaj z jeżynami lub żurawiną

Utrzyj w garnuszku kruszonkę.

Posmaruj masłem i posyp tartą bułką formę do pieczenia

Ułóż warstwami owoce przesypując kruszonką.

Rozwałkuj ciasto. Posmaruj brzeg brytfanny wodą i przykryj wierzch ciastem. Usuń nadmiar ciasta, ponacinaj brzeg nożem a pośrodku zrób trzonkiem od łyżki kominek, przez który będzie mogła wydostać się para.

Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 60 minut.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *