Sięgający korzeniami średniowiecza przysmak, którym częstowano pielgrzymów do Camino de Santiago. Oryginalny przepis, objęty świadectwem pochodzenia IGP (Indicación Geográfica Protegida) ściśle określa zarówno rodzaj użytych składników, jak i ich proporcje. Trzymamy się zatem tych zaleceń, a Piter wyczarowuje w kuchni coś takiego:
TORTA de SANTIAGO
250 g mielonych migdałów
250 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
cukier puder do dekoracji
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj migdały, cynamon i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy.
Wstaw do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 50 minut).
Przestudź.
Połóż na wierzchu szablon i posyp ciasto cukrem pudrem.
Szablon krzyża św. Jakuba można znaleźć w Internecie, wydrukować i wyciąć. Albo poszukać w sklepach internetowych.
© 2020, Jo.. All rights reserved.
Brakuje mi tu zdjęcia…
No brakuje. Bo Piter się rzucił na to ciasto zanim zdążyłam po szablon sięgnąć.
Podobno ma je upiec ponownie. Niebawem.