Torta de Santiago

Sięgający korzeniami średniowiecza przysmak, którym częstowano pielgrzymów do Camino de Santiago. Oryginalny przepis, objęty świadectwem pochodzenia IGP (Indicación Geográfica Protegida) ściśle określa zarówno rodzaj użytych składników, jak i ich proporcje. Trzymamy się zatem tych zaleceń, a Piter wyczarowuje w kuchni coś takiego:


TORTA de SANTIAGO

250 g mielonych migdałów
250 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
cukier puder do dekoracji

Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.

Dodaj migdały, cynamon i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Wlej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy.

Wstaw do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 50 minut).

Przestudź.

Połóż na wierzchu szablon i posyp ciasto cukrem pudrem.

Szablon krzyża św. Jakuba można znaleźć w Internecie, wydrukować i wyciąć. Albo poszukać w sklepach internetowych.

© 2020, Jo.. All rights reserved.

    1. Jo. says:

      No brakuje. Bo Piter się rzucił na to ciasto zanim zdążyłam po szablon sięgnąć.

      Podobno ma je upiec ponownie. Niebawem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *