Polędwiczki z grzybami

Kiedy nadchodzi jesień czekamy na grzyby. A polędwiczki z grzybami lądują na honorowym miejscu naszego menu. Poza sezonem można użyć grzybów mrożonych – my co roku zamrażamy trochę gotowych do użycia grzybów z cebulką i przyprawami, żeby potem szybko przygotować pastę, tartę albo właśnie polędwiczki.


POLĘDWICZKI Z GRZYBAMI

2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki mąki
½ kg podgrzybków
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrawnego wina
tymianek (świeży lub suszony)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
2 łyżki masła

Oczyść grzyby i pokrój w duże kawałki. Cebule pokrój w plastry.

Umyj i osusz mięso. Pokrój na dość grube plastry. Wsyp do miski mąkę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Obtocz mięso w mące.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Zrumień mięso z obu stron. Przełóż do rondla.

Podgrzej na czystej patelni 3 łyżki oliwy. Na gorącą wrzuć czosnek i cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj grzyby. Mieszaj przez chwilę i wlej wino. Zwiększ płomień i odparuj wino.

Zmniejsz ogień. Dodaj masło, sól, pieprz i tymianek. Gotuj 5 minut. Przełóż do rondla z mięsem.

Duś na małym ogniu, pod przykryciem 15 minut. Podaj z pieczywem, kaszą lub ziemniakami.

Podduszonych z cebulką, czosnkiem i białym winem grzybów można użyć też do innych fantastycznych dań:

© 2020, Jo.. All rights reserved.

Tags

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *